Rätt klädd för motorcykelturen

När du ska ut en tur med motorcykeln är det viktigt att vara rätt klädd. Men om solen skiner och det är varmt ute kan det kännas frestande att bara åka i shorts och linne eller de plagg man har på sig. Att byta om till ett läderställ eller kraftiga och varma kläder lockar sällan. Men det är viktigt.

Vikten av rätt kläder

När du ska köpa en bil behöver du inte tänka på hur du ska vara klädd när du åker i den. Du kan i princip köra i badkläder om du så vill. Huvudsaken är att du har vettiga skor på fötterna. Men när du köper en motorcykel måste du också se till att köpa ett motorcykelställ om du inte har ett sådant. Stället kostar en del pengar, men om du kör omkull kommer den summan att var väldigt väl investerad.

Olika typer av motorcykelkläder

Det finns flera olika typer av motorcykelkläder. För den som bara åker då och då till vardags finns det set med byxa och jacka i läder samt andra kraftiga material. Om man råkar ut för en krock ger de ett bra skydd tillsammans med hjälm, skor och vantar. Är det däremot så att man tävlar i motorcykelsport bär man ofta flera skyddande lager. En flamskyddssäker overall, en läderoverall, hjälm, vantar och stövlar är det minsta man bär. Overallen ska gå upp en bit i halsen. Ofta har man också extra ryggskydd och ibland även förstärkningar på knä samt armbågar. Det beror på att man i regel håller en betydligt högre hastighet inne på en motorbana än vad man gör ute i trafiken.

Risker med att ha fel kläder

Om man ger sig ut på en motorcykel och välter med fel kläder kan man ha en otrolig tur och klara sig utan större skador. Man kan också ha otur och skrapa upp sig rejält. Ett par vanliga jeans skyddar inte mycket och man riskerar att de rent av smälter fast i skrubbsår om man ramlar på en asfalterad väg. Kläder utan ryggskydd ställer också till det vid en krock eftersom att de inte ger extra stadga.

Hur lockande det än känns att ge sig ut tunnklädd på motorcykeln bör man inte göra det. Även om man är en duktig förare kan olyckor plötsligt ske och då är du helt oskyddad.

Leave a Comment

mts_howto