Motorcykelklädernas historia

För motorcykelägare är kläder en viktig sak. Man föreställer sig kanske den genomsnittlige motorcyklisten som en så kallad ”knutte”: en stor man med tatueringar och machoattityd. Men sanningen är att motorcyklister idag är ett kollektiv med mångfald, och de flesta av dem är säkerhetsmedvetna. Kläderna är den viktigaste faktorn för att minska riskerna med att köra motorcykel. Historiskt har läder varit ett mycket vanligt material i mc-kläder. Redan strax efter första världskriget började motorcykelkläder i läder att användas, då som en anpassning av vad pansarvagnspersonal burit under kriget. Idag finns andra, mer effektiva material och många tillhörande skydd.

Teknik och attityder förändras

Riskmedvetenheten var allmänt sämre förr. Inga säkerhetsbälten i bilar, rattfylla var lagligt och läkare marknadsförde cigaretter. Sedan dessa tider har insikter och kultur förändrats och vi vet idag bättre. Motorcyklister lever mindre farligt tack vare dessa förändringar. Även om läder idag är ett populärt material i mc-kläder, har slitstarka nylonalternativ med inbyggda skydd tagit över marknaden. Läderkläder är populära för utseendets skull, och ger ju en känsla som förknippas med motorcykelkultur. Marlon Brando gjorde till exempel en svart jacka från Schott NYC omåttlig populär i sin roll som motorcykelknutte i Vild ungdom från 1953. Och vurmen för klassisk mc-kultur är stark. Föreningen Veteraner på två hjul tappar inte medlemmar, till skillnad från de flesta klubbar i landet.

Fantastiska framsteg i säkerhet

Tack vare framsteg inom textilframställning lever idag motorcyklister betydligt säkrare än de gjorde för ett antal decennier sedan. I motorcykelns barndom bars kläder i läder av praktiska, snarare än säkerhetsmässiga, skäl. Exempelvis så avhjälptes då vinddrag bäst av läder, eftersom täta, syntetiska material ännu inte fanns. Idag finns dock textilier som cordura och det ytterst slitstarka kevlar. Dess tätt vävda och hårda aramidtrådar håller samman även under den våldsamma friktion som uppstår när en motorcyklist slår i backen under hög hastighet. Till detta lägger den säkerhetsmedvetne skyddsdetaljer i hårdplast eller till och med metall för att avhjälpa de värsta effekterna av stötar. Betydligt säkrare än de tunna läderjackor och käcka mössor som våra förfäder fick hålla till godo med.

Leave a Comment

mts_howto