Biker-kulturen

Det finns en mängd subkulturer i samhället, som kan röra allt från den musik man lyssnar på till en viss klädstil. En subkultur som har med motorcyklar att göra är den så kallade biker-kulturen. En biker är en person som kör motorcykel, vanligtvis av chopper- eller bobber-typen. Det är en subkultur som har en historia som sträcker sig tillbaka till åtminstone 1970-talet.

Många använder också ordet biker om sådana som åker caféracer (en standardmotorcykel som har byggts om för tävling), men en mer korrekt term, som dessutom är inhemsk, är knutte. ”Knutte” är en förkortning av ”skinnknutte”, och ordet syftar naturligtvis på de skinnkläder som knuttarna vanligtvis bar. Den brukliga attiraljen för en skinnknutte var en skinnjacka som slutade vid midjan, med två eller fyra blixtlås och kraftigt förstärkta axlar och armbågar, med exempelvis extra vaddering. Denna look kompletterades ofta med skinnbyxor, som också de hade vaddering vid knäna. Som accessoarer bars ofta ett njurbälte (också det i skinn) och en vegamössa. Dessa knuttar såg man framförallt på 1940- och 1950-talet tillsammans med sina motorcyklar, och sannolikt också tillsammans med en eller annan spätta, som kan sägas vara den kvinnliga formen av ”knutte”. Även om spättorna inte klädde sig på samma sätt som knuttarna var de en del av subkulturen. Ett annat ord för kvinnor i knuttekulturen är bönor, varför man brukar kalla passagerarplatsen på motorcyklar för bönpall. Orden ”knutte” och ”spätta” förekommer frekvent i svensk media från år 1951 och framåt. ”Knutte” har sitt ursprung från år 1950, från en kåsör vid namn Lennart Nyblom.harley-davidson-1241583_960_720

Till knuttekulturen hörde förutom kläderna och motorcyklarna även de spontana och inofficiella tävlingar som motorcyklarna skapades för. Efter att de byggt om sina standardmotorcyklar för tävling använde knuttarna dem nämligen för att tävla med varandra om att köra snabbast mellan olika lokala caféer – därav caféracer. Detta fenomen började troligtvis i Storbritannien på 1950-talet, men spreds därefter till bland annat Sverige.

Om du är en gammal biker eller knutte, och letar efter en skinnjacka för herr för att återuppleva dina forna glansdagar, ska du gå in på Outletsverige.se Där hittar du ett stort utbud av skinnjackor till bra priser.

Leave a Comment

mts_howto