Motorcykelkläder genom åren

Motorcykelkläderna har genom åren genomgått många olika förändringar. Numera är säkerheten i fokus när det kommer till att erbjuda rätt klädplagg för motorcyklister, men det har funnits perioder när det inte har varit lika viktigt. En snabb titt i historien visar att ett rejält skyddsställ som ser till att skydda mot olyckor är en relativt ny företeelse. Det var inte så länge sedan som det endast var racingförare som använde sig av helkroppsställ. Idag är det vanligast att alla typer av motorcyklister – även de som endast tar ut hojen på en söndagstur – använder sig av ett heltäckande ställ för att skydda sig mot alla eventuella olyckor.

Handsome stylish man posing on a motorcycle in the city.

Det mest klassiska plagget inom motorcykelklädernas gebit lär vara det heltäckande läderstället. Det har sina rötter på 1950-talet när racingföraren Geoff Duke tog fram stället för sina tävlingar. Det är dock indikativt på dåtidens syn på säkerhet att det inte var just skydd mot olyckor som var idéns främsta drivkraft. Istället ville Duke använda läderstället för att åstadkomma en mer strömlinjeformad effekt och kapa sekunder på tiderna runt banan. Snart insåg motorcyklisterna att det också hade skyddande egenskaper i händelse av olyckor och det gjorde att det också började användas av gemene man. Dessutom skyddar de mot kylan som kan uppstå när man färdas i höga hastigheter.

Även motorcykelstövlarna har genomgått en liknande utveckling. Numera finns det en internationell säkerhetsmärkning som är standard för alla stövlar och som alla stöveltillverkare måste förhålla sig till. Det gör att konsumenten kan känna sig trygg i att stövlarna har genomgått alla nödvändiga tester för att vara säker på att det är en bra produkt som säljs. Dessutom har motorcyklarna blivit något av en modesymbol. Med höga stövelkanter är stövlarna ofta tillverkade i ett exklusivt material och de har blivit karakteristiska för motorcyklister över hela landet och världen.

Även mindre accessoarer får inte glömmas bort när det gäller motorcykelkläder. Idag finns det nämligen möjlighet att köpa alltifrån handskar till glasögon och extraskydd som är specifikt framtagna för motorcykelåkning. Det gör att motorcyklister aldrig har varit lika skyddade av sina kläder som idag och utvecklingen ser ut att gå i rätt riktning.

Leave a Comment

mts_howto