MC-kläder – En försäkring!

De kläder som en mc-förare bär ska inte bara skydda mot vind och väder, utan också skydda om det sker en olycka eller vurpa. Numera så är det inte många svenska förare som kör bara i vanliga kläder när de kör sin mc. För de flesta vet att hur enkelt det är att huden skrapas från ben och armar om olyckan skulle vara framme och man då inte har ett bra skydd av mc-kläder.

Skinn och motorcyklar har alltid hört ihop, för hur länge har inte ordet skinnknutte förknippats med hojar. Ett skinnställ som är rejält är perfekt för att stoppa kyla och vind. Visserligen har det kommit andra material som mc-kläder tillverkats av som har fibrer, membran och textiler av olika material. Men faktum kvarstår, att ett skinnställ ändå är det bästa skyddet när en förare synar asfalten lite extra nog. Vilket gör att alla racerförare använder overaller av skinn!

Skinnställ

När det kommer till att köpa ett skinnställ är det inte vilket som helst man ska köpa. Precis som det gäller i övriga kläder så finns det ett mode för skinnställ också. Men de ställ som är av sista modet, är oftast tillverkat av ett skinn som är smidigt och tunn, men har ingen slitstyrka att prata om som kan behövas om man kör omkull. Därför gäller det att se till att köpa mc-kläder som är CE-godkända, eftersom dessa uppfyller de säkerhetskrav som gäller.

Visst kan det vara dyrt med att köpa sig ett skinnställ, men se det som en investering som kan rädda en förarens liv. Är det för dyrt finns det möjligheten att ta någon typ av lån, så som privatlån eller ett företagslån för att kunna komma ut på vägarna med sin mc.

Klassiskt skinnställ

Ett klassiskt skinnställ har en stoppning på axlarna, armbågarna, höfterna och knäna som ger skydd till en viss del, men är oftast för mjuka. För att vara på den säkra sidan bör man välja ett CE-märkt skinnställ för de har extra skydd på de ställen som blir mest utsatta vid en vurpa. Skaffar man sig ett sådant skinnställ går det att komplettera med ett ryggskydd. Det finns till och med vissa ställ som har speciella fickor som hjälper till att hålla extra skydden på plats.

Att välja

När det är dags att välja ett skinnställ är det till syvende och sist varje förare som kan avgöra vilket ställ som är bäst. Oftast är det att man behöver göra en kompromiss mellan förarens säkerhet och trivsel, bekvämlighet och frihet. Därför får var och en avgöra vilka skyddskläder som är bäst för sig och kalkylera riskerna med sitt körsätt och vilken typ av motorcykelförare man är.

Oavsett vilket skinnställ man väljer, så är det ändå bättre än att inte ha något ställ alls för att skydda sig och känna sig säker!

Leave a Comment

mts_howto